Så här i början av ett alldeles nytt och fräscht år är det naturligt att reflektera över det år som gått och staka ut nya riktlinjer för det nya. Hur tänker du när det gäller målsättningar? Vill du ha hjälp att planera ditt skrivår? Kom med på en workshop online den 12 januari. Läs mer här!
En annan fantastisk möjlighet i år är att delta i projektet Från bokidé till bokmässa 2019. Sista webinariet med möjlighet att ställa frågor och anmäla sig är den 8 januari kl 19.00. Mer info här.
Jag är så peppad på alla roliga kreativa projekt som jag på olika sätt ska delta i under året som kommer!
Tack och adjö 2018
För mig har 2018 varit ett turbulent år med dödsfall och sjukdomar i familjen. På många sätt har det ändå varit ett bra och lärorikt år. Alla härliga människor jag haft kontakt med på bokmässor och litteraturfestivaler, på facebook och i verkliga livet, har gett så mycket glädje och energi.
Mina gamla målsättningar har både uppfyllts och gått i stöpet. Hela tiden har jag ändå gått i den riktning jag hade tänkt. Så här skrev jag på bloggen förra året: ”Jag försöker gå i riktning mot att jobba mer som lektör och manusutvecklare. Jag vill gå från lärarjobbet, i alla fall med ena benet. Dessutom vill jag sitta still och skriva det där som jag bara har lust att skriva. Helst i en lugn och mysig miljö, med en kaffekopp och choklad. Annat godis går också bra, förresten.” Mycket choklad har det blivit, det kan jag garantera!
I augusti började jag att dra ner på lärarjobbet till 60% men sedan tog livet en drastisk vändning. Min yngste son fick diabetes typ 1, en allvarlig och kronisk sjukdom som kräver mycket tillsyn (även på nätterna) för att hållas i schack. För att kunna finnas till hands för honom och inte bränna ut mig (igen) har jag tagit helt tjänstledigt från lärarjobbet och arbetar hemifrån med lektörsjobb, illustrerande och eget skrivande. Hittills fungerar det!
Hur gick det då med målen jag satte upp för 2018? Här kommer listan igen – med utvärdering:
1. Skriva klart mitt manus
Tja, det där gick väl inte så bra. Inget manus är klart. Dock fick jag den strålande idén att skriva om från början och göra om ungdomsboken till en 9-12-bok. Det känns bra.
2. Ge ut några noveller som e-bok
Ja! Det blev inte bara några e-noveller utan till slut en hel tryckt novellsamling som hade release på bokmässan i Göteborg i September. Jag har få massor av positiva läsaromdömen och recensioner som gjort mig så glad! Om du är nyfiken på boken kan du läsa mer om den HÄR.
3. Lektörsläsa och manusutveckla så många härliga texter som möjligt
Ja! Mitt i allt som hänt i familjen under året med sjukdomar och annat jobbigt har jag hela tiden haft den stora glädjen att få jobba med andra författare och deras texter. Så roligt! Det har varit flera barnboksmanus, en sci-fi, en feelgood, en fackbok, två historiska romaner och en rad kortare texter i olika genrer.
4. Delta i Författarateljén
Vilken härlig skrivklubb det har varit! Jag har hållit tre temaveckor om perspektiv, noveller och att skriva för barn.
5. Ta det lugnt
Lättare sagt än gjort … Jag har blivit bättre på att skapa balans i tillvaron och fokusera på det viktiga. Det är dock något jag ständigt måste påminna mig själv om.
6. Göra skojiga saker med mina barn
Här kan en ju aldrig göra nog, men en hel del roligheter har vi delat tillsammans.
7. Göra en webbkurs eller två.
Nej, det blev tyvärr inte av alls. Däremot hade jag både skrivarkurs och teckningskurs ”live” på Studieförbundet vuxenskolan i Varberg. Det blev väldigt lyckade träffar och kurserna kommer gå i vår också.
8. Resa någonstans där det är vackert och 25 grader varmt
Tja, med den här sommaren behövde vi inte resa långt! Seglingssemestern gick till Danmark och Öresund.
Något jag faktiskt inte räknat med var hur kul det var med alla bokmässor och liknande jag varit på under året, som SmåLit, Hemgårdens bokmässa i Borås, Glommens litteraturfestival och SmåBus Barnboksfestival. På den sistnämnda hade jag förmånen att få bidra med en illustration till utställningen Hela världens Bullerbyn som visades på Astrid Lindgrens Näs.
Och nu då? Vilka är mina nya planer och målsättningar?
Under 2019 vill jag …
… fortsätta lektörs/redaktörsläsa och hjälpa författare att förverkliga sina bokdrömmar. Skriva klart mitt barnboksmanus. Färdigställa illustrationer till Annelie Karlssons fantastiska barnbok om hennes farmor Hellas upplevelser under andra världskriget (ges ut på Wistories och har release den 1 september 2019). Delta i bokmässor och litteraturfestivaler.
Jag vill leva ett balanserat liv med energi, glädje, vila, kreativitet och gemenskap. Mitt ledord för året är TILLFÖRSIKT. Det är så mycket som är osäkert i tillvaron (hur mycket jag än planerar) men jag känner lugn och tillförsikt. Det kommer att bli bra!
Nu önskar jag dig en härlig början på 2019. Hoppas att det här blir ett år när du kan följa din dröm och gå i den riktning du helst vill vandra. Ta hand om dig!