En hemsk historia med hoppfull eftersmak

Idag är det exakt 80 år sedan Hitler invaderade Polen och andra världskriget började. För miljontals människor blev livet aldrig detsamma igen – om det blev alls.

Flickan och kriget – en bok som berör

Hella var en tonårsflicka från en liten by i Polen som blev hämtad av tyska soldater och tvingades jobba under slavlika förhållanden på en gård. Hon rymde, tillfångatogs, rymde igen, fängslades och sändes till koncentrationsläger. Men flickan gav inte upp. Hon behöll sin integritet, sitt hopp och sin livsgnista. Hella överlevde. Och hon kom till Sverige, bosatte sig i Halmstad och fick barn och barnbarn. Annelie Karlsson är ett av de barnbarnen. Hon har nu skrivit en barnbok om sin farmors liv och knyter samtidigt ihop hennes historia med dagens flyktingsituation. Boken heter Flickan och kriget. Den riktar sig till barn åldrarna 9 -12 och släpps idag på Wistories förlag.

Att illustrera hopp i en hemsk historia

Förläggaren, Johanna Glembo, ringde mig i maj förra året och frågade om jag ville illustrera boken. Jag blev mycket smickrad och tackade genast ja. Vad jag inte tänkte på var hur det skulle påverka mig. Det här är inte vilken barnbok som helst.

Under hösten och vintern gjorde jag mycket research. Johanna och Annelie reste till koncentrationslägret i Ravensbrück och kom hem med massor av foton och starka upplevelser. Jag googlade och tittade på alla bilder jag kunde hitta från invasionen i Polen och från Ravensbrück, läste böcker och dokumentation – allt för att förstå och sätta mig in i miljön och det som hände. Det var tungt.

Men vi ville inte göra en bok med svartvita bilder av utmärglade människor i randiga kläder bakom taggtråd. Vi ville visa att även i de hemskaste situationer finns vanliga människor med fantasi, glädje och hoppfullhet. Samtidigt är det en fasansfull del av vår historia som Hella själv ville att hennes barn och barnbarn skulle känna till och berätta vidare. Historien ska inte glömmas och inte upprepas. Hella dog för två år sedan, 93 år gammal. Genom Flickan och kriget kan hennes röst fortfarande höras. Vi som läser får ta del av, och inspireras av, den här otroligt starka kvinnans berättelse. Jag är så tacksam över att jag fått vara en del av projektet med mina bilder!

Förhandsrelease – Make a story to change

I fredags hade vi förhandsrelease på Gothia Towers i Göteborg under devisen ”Make a story to change”. Det blev en fantastisk kväll med massor av folk, intervjuer, högläsning, mingel och boksignering. Här nedan ser ni Lennart Guldbrandsson intervjua Johanna Glembo, mig och Annelie Karlsson. 

Om du är nyfiken på boken går den att beställa på Adlibris eller Bokus. Fråga också gärna efter den på ditt bibliotek!

Fortsätt läsa

Två sätt att skapa skrivrutin i sommar!

Jag vet inte om du möjligen är lik mig. Jag är urdålig på att prioritera mitt eget skrivande, trots att det är skriva jag längtar efter hela tiden. Nu har jag nyligen avslutat ett stort arbete med att illustrera en barnbok (berättar mer om den en annan gång!) och borde därför rimligen ha tid för skrivande nu. Ändå behöver jag en knuff i baken. Annars går jag och hänger tvätt istället. För det tror jag alltid är viktigare på något skumt sätt.

Hur gör du för att få rutin i vardagslivet så att skrivandet får plats? Jag har skrivit om det här förr i bloggen, men nu behöver jag en nystart. För att klara detta har jag två metoder som jag ska satsa på från och med nu:

Trettio dagar i rad-metoden

Hela maj månad ska jag skriva varje dag. Hur lite det än är ska jag skriva något. När jag gjort det får jag sätta ett kryss i kalendern. Det här är en beprövad psykologisk metod  – att bryta kedjan av kryss blir svårare än att inte göra det som krysset betyder. Hittills har jag alltså skrivit lite tre dagar i rad. Jippee! (Igår blev det bara tre ord, men det är tre ord mer än jag skrev den 30 april.)

Gå en kurs-metoden

Nu har jag sådan tur att jag redan är inblandad som arrangör i en kurs som går tio veckor i sommar. I den kursen får deltagarna en lektion varje dag och kan skicka fem sidor text varje vecka till en lektör (mig, bland annat) och få personlig respons. Jag kommer alltså vara med och stötta andra skrivande personer under hela sommaren, men självklart tänker jag inte låta den här chansen gå förbi utan att jag också gör alla övningarna! Kursen är så flexibelt upplagd att övningarna kan användas direkt till mitt eget manus om jag vill. På det här sättet kommer mitt råmanus kommer vara klart i augusti! Jag tror jag får fira lite i förväg redan nu och unna mig ett skrivpass och choklad 🙂

Nyfiken på den här kursen? Den heter Sommarskolan 2019 och arrangeras av Ann Ljungberg och Litterära konsulter. Läs mer om den här.

Vilken plan har du för att få fart på ditt skrivande i sommar?

Fortsätt läsa

Tisdagstipset – inspiration och råd om struktur

Förra veckan var det premiär för min nya serie livesändningar på facebook som jag kallar Tisdagstipset. Varje tisdag kl 12.00 nu under våren kommer jag att dela med mig av korta tips och tankar om olika delar i skrivprocessen. Temat just nu är struktur (som jag skrev en hel del om i mitt förra blogginlägg).

Första ”avsnittet” handlade om hur jag själv använder ett strukturschema eller checklista, både före och efter att jag skriver råmanuset. Du kan se inspelningen här nedanför. Vill du också ha en sådan checklista? Du hittar länk i slutet av förra blogginlägget.

Den här veckan ville jag svara på frågan om vad en vändpunkt egentligen är genom att visa exempel från Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta. Du ser resultatet här nedanför!

Det här med livesändningar är ganska nytt för mig. Jag är inte helt bekväm med att visa mig live framför kameran, men samtidigt är det så roligt att få direkt respons från de som tittar, både under sändningen och efteråt. (Det är så klart många fler som tittar på inspelningen i efterhand.) Första tisdagen hade jag planerat tidpunkten så att jag skulle vara ensam hemma och fixa detta i lugn och ro. Men vad hände? Jo,  jag hade två sjuka barn hemma och den tredje klev in genom dörren och tappade nyckelknippan på golvet mitt under sändningen. Igår var i alla fall ingen sjuk, men telefonen ringde så klart mitt i allt ihop. Så kan det gå! Nu blir det nya tag nästa vecka – mitt i påsklovet. Det blir spännande 😉 

 Hoppas att vi ses nästa tisdag den 16 april. Då tänker jag ta upp några viktiga saker som bör finnas i början av en berättelser för att fånga läsaren och skapa en språngbräda för hur den dramaturgiska kurvan kommer fungera i historien. Dessutom kommer påskharen med ett fint erbjudande till den som hänger kvar hela sändningen. Missa inte detta!

Har du något exempel på en riktigt bra inledning till en bok? Ge gärna tips i kommentarerna!

Fortsätt läsa
Stäng meny