Jag har letat efter en bra och engagerad lektör med ljus och lykta, det gläder mig att efter flera år äntligen ha hitta en - dig! Tack för ett super, superbra jobb! Jag uppskattar det verkligen, mer än du kan föreställa dig!

Claudia Gleisner

SOM EN PERSONLIG TRÄNARE FÖR DITT MANUS

Har du skrivit klart ditt manus och tänker skicka till förlag? Är du redo att ta nästa steg, förbättra texten ännu lite till och ge den en större chans att nå utgivning? Tänker du ge ut själv och behöver professionell redaktörshjälp? Eller har du kanske fastnat i ditt skrivande och behöver vägledning för att komma vidare? Som lektör hjälper jag dig att se precis vad som fungerar, vad som saknas eller behöver utvecklas i din text. Jag förklarar och visar hur du kan göra steg för steg. Läs mer om vilka olika sätt du kan få hjälp på längre ner på sidan!

Anna-Carin har verkligen hjälpt mig att hitta styrkor och svagheter i manuset, det har varit en oumbärlig hjälp. Därtill kom hon med mycket konkreta förslag till hur jag skulle komma tillrätta med utmaningarna, i stort som smått. Det har varit fantastiskt att se arbetet med andra, nya, glasögon!

Håkan Borgström, skribent

Anna-Carin är både nyfiken och utvecklingsfokuserad. Hon är intresserad av vad jag vill uppnå med mitt manus samtidigt som hon hittar de där detaljerna som antingen är för otydliga och behöver förtydligas, för överarbetade och behöver poleras, eller för fjuttiga och behöver vässas. Hon är rak och tydlig med de utvecklingsmöjligheter som finns i manuset, samtidigt som hon ger mig fullt utrymme att bevara mitt språk och min berättelse.

Jimmy Wall, författare

Sedan 2017 har jag jobbat med över hundra manus, varav många har blivit utgivna böcker. Jag åtar mig de flesta genrer, till exempel spänning, feelgood, historiska romaner, fantasy, barnböcker och facklitteratur. Manuset kan vara skrivet på svenska eller engelska. Dock gör jag inte språkgranskning på engelska.  

För frågor, bokning och offert på tjänster, kontakta mig på e-mail: hej@annacarinsvana.se. Jag har för det mesta kö på två – tre månader så det är bra att boka in lektörstjänster i förväg! Det finns även möjlighet att skriva upp sig på en väntelista om det blir luckor p.g.a. återbud.

Tjänster

Jag tar emot texter i Word, 12 punkter i ”vanligt” typsnitt, 1, 5 radavstånd. 

Alla priser är inklusive moms.

Du har alltid möjlighet att ställa uppföljande frågor inom ett par veckor efter att du får tillbaka responsen. Rabatt ges vid ny analys av samma manus, t.ex. lektörsläsning av en text jag coachat, eller redaktörsläsning av ett redan lektörsläst manus.

För dig som vill pröva din idé

Förstakapitelanalys

Första kapitlet i ett romanmanus är ofta avgörande för att ett förlag – eller vilken läsare som helst – ska vilja läsa vidare. I de första meningarna, första stycket och vidare i hela kapitlet behöver det finnas något som drar läsaren in i historien. I en förstakapitelanalys tittar jag på olika faktorer som tillsammans skapar den där ”kroken” som fångar läsaren. Du får ett utlåtande på ca 2 sidor, samt kommentarer i manuset.

Pris: 2100 kr inkl. moms för max 10 sidor (ca 4000 ord)

Skrivcoachning

Vill du ha ett bollplank under tiden du skriver ditt manus? Skicka in ett överenskommet antal sidor åt gången. Du får kommentarer i manuset och kortare skriftlig feedback, alternativt en diskussion per telefon. Den här tjänsten skräddarsys helt efter ditt behov. Vi kommer överens om hur ofta du skickar in textavsnitt och får feedback. Kontakta mig för offert.

 

Enkel textrespons

Skicka några sidor och få kommentarer i marginalen. Det här ger dig en snabb återkoppling om vad som fångar läsaren i texten, vad som är otydligt och vad som kan förbättras. 

Pris: 120 kr/sida, max 10 sidor. (En sida = max 400 ord.

När du har ett helt manus klart

Lektörsläsning

Du får en engagerad djupanalys av manusets styrkor och utvecklingsmöjligheter för att se vad just ditt manus behöver. Du får ett utlåtande på minst 10 sidor, en konkret handlingsplan, samt löpande kommentarer i manuset. Dessutom ingår ett uppföljningsmöte via zoom eller telefon. Jag tittar bland annat på struktur och spänningskurva, konflikter, personbeskrivningar, gestaltning, logik, dialoger och berättarröst. Räkna med att det tar 3 veckor att få utlåtandet även om det kan gå fortare. Vid kö meddelar jag dig en tidsplan.

Din investering: 16 öre/ord plus en startavgift på 2500 kr.

Barnboksmanus

Vid lektörsläsning av barnboksmanus tittar jag lite extra på hur språk och tonfall passar ihop med målgruppen, och att dramaturgikurvan och berättarperspektivet fungerar för unga läsare.

Din investering: 16 öre/ord plus en startavgift på 2 500 kr. 

För bildanalys av bilderboksmanus tillkommer 900 kr.

För dig som vill ge ut boken själv

Redaktörsläsning

Ska du ge ut din bok själv? När manuset närmar sig utgivning behövs en noggrann genomgång av språk, scenstruktur, karaktärer, stil m.m. En lektörsläsning är en övergripande analys, medan redaktörstjänsten tar upp samma aspekter men på en djupare och mer detaljerad nivå.  Du får ett samlat utlåtande och dessutom ändringsförslag rakt in i manuset med hjälp av ”spåra ändringar”-funktionen i Word så att du lätt kan acceptera eller ignorera förslagen. Språkgranskning kan ingå vid behov. 

Din investering: 21 000 kr för en läsomgång. 36 000 kr för två omgångar. 
Gäller manus på upp till 100 000 ord.

Språkgranskning

Språkgranskning kommer före korrektur och kan ingå i redaktörstjänsten. Jag gör en detaljerad genomgång av språket så att stil och innehåll hänger ihop och språket är korrekt och läsvänligt. Om vi inte kommer överens om annat använder vi verktyget ”spåra ändringar” i Word. Du väljer själv om du vill föra in ändringarna eller om du låter mig göra det. 

Kontakta mig för pris.  Du skickar mig provsidor och jag ger sedan en offert när jag har bedömt tidsåtgången.

Korrektur

Innan manuset ska gå till tryck eller skickas till förlag behövs en sista genomgång av skrivfel och andra skavanker i texten. Priset baseras på tidsåtgång eftersom det är väldigt olika hur mycket som behöver korrigeras. Ett ”normal-pris” är 15 öre/ord. 

Kontakta mig för pris. Du skickar mig provsidor och jag ger sedan en offert när jag har bedömt tidsåtgången.

 

 Bilden nedanför visar några av de böcker som jag haft förmånen att jobba med på olika sätt, som lektör eller redaktör, med korrekturläsning eller sättning, med mera. Läs gärna intervjun med Torbjörn Skarsgård där han beskriver vägen från refuserad novell till utgiven roman HÄR.

Tack för ditt fantastiska lektörsutlåtande! En härlig och upplyftande balans mellan pepp och lärande.

Ulrika Amador, författare

Klockrent jobb! Jag känner att du verkligen höjer manuset med dina kommentarer.

Marion Nyström
Stäng meny