Jag har letat efter en bra och engagerad lektör med ljus och lykta, det gläder mig att efter flera år äntligen ha hitta en - dig! Tack för ett super, superbra jobb! Jag uppskattar det verkligen, mer än du kan föreställa dig!

Claudia Gleisner

SOM EN PERSONLIG TRÄNARE FÖR DITT MANUS

Har du skrivit klart ditt manus och tänker skicka till förlag? Vill du ha hjälp att förbättra texten ännu lite till och ge den en större chans att nå utgivning? Tänker du ge ut själv och behöver professionell redaktörshjälp? Eller har du kanske fastnat i ditt skrivande och behöver vägledning för att komma vidare?  Läs mer om vilka olika sätt du kan få hjälp på längre ner på sidan! Om du är osäker på vilken tjänst som passar dig bäst är du välkommen att mejla eller boka en vägledning per telefon genom att fylla i kontaktrutan längst ner på den här sidan. 

Vill du lära dig mer om exempelvis berättarperspektiv, dialog, karaktärsbeskrivning och framåtrörelse? Vill du ha konkret handledning med din egen text i fokus? Vill du hitta din egen stil? Vet du inte riktigt var det är du kan förbättra eller hur du kan göra det? Jag hjälper dig att se precis vad som saknas eller behöver utvecklas i din text. Jag förklarar och visar hur du kan göra steg för steg. 

När man har jobbat länge med sitt manus kan man bli blind för både brister och förtjänster i texten. En lektör kan se precis vad din text behöver för att komma till sin rätt. En lektör kan lyfta fram starka sidor och ge tips på förbättringsområden. Som lektör ger jag också hjälp med hur du kan jobba vidare med hjälp av en tydlig handlingsplan och möjlighet att ställa frågor. 

Jag erbjuder olika sorters skrivhjälp, beroende på var du befinner dig i skrivprocessen. Skrolla ner på sidan för att se vilka olika tjänster som finns. Är du osäker på vilken som passar dig får du gärna kontakta mig och fråga. Som lektör fungerar jag som en personlig tränare för din text. Jag kan inte lova att ditt manus kommer att bli antaget av förlag efter en lektörsläsning, men jag kan garantera att du kommer att utvecklas som författare! 

Jag åtar mig de flesta genrer, även barn- och ungdomsböcker. Under det senaste året har jag bland annat jobbat med  spänning, feelgood, historiska romaner,  fantasy, barnböcker och facklitteratur. Jag gillar att bli överraskad och få tänka nytt! Manuset kan vara skrivet på svenska eller engelska. Dock gör jag inte språkgranskning på engelska. Jag jobbar även för förlag. 

Jag är diplomerad lektör efter att ha gått Ann Ljungbergs yrkesutbildning och knuten till Litterära konsulter. I botten är jag litteraturvetare och har jobbat i många år som gymnasielärare i engelska och svenska på International Baccalaureate. Därmed har jag lång erfarenhet av att lära ut litteraturanalys och att vägleda unga skribenter med konstruktiv feedback. Jag leder också skrivarkurser, workshops,  samt kurser online.

För frågor, bokning och offert på tjänster, kontakta mig på e-mail: hej@annacarinsvana.se eller fyll i kontaktformuläret nedan. Jag har för det mesta kö på två – tre månader så det är bra att boka in lektörstjänster i förväg! Det finns även möjlighet att skriva upp sig på en väntelista om det blir luckor p.g.g återbud.

Tjänster

Förstakapitelanalys

Första kapitlet i ett romanmanus är ofta avgörande för att ett förlag – eller vilken läsare som helst – ska vilja läsa vidare. I de första meningarna, första stycket och vidare i hela kapitlet behöver det finnas något som drar läsaren in i historien. I en förstakapitelanalys tittar jag på olika faktorer som tillsammans skapar den där ”kroken” som fångar läsaren. Du får ett utlåtande på ca 2 sidor, samt kommentarer i manuset.

Pris: 1500 kr inkl. moms för max 10 sidor (ca 4000 ord)

Novellanalys

Novellen är ett fantastiskt format som på få sidor kan rymma väldigt mycket med fokus på utvalda saker. 

Pris: 1500 kr inkl. moms för max 10 sidor (ca 4000 ord). Är din novell längre? Kontakta mig för pris!

Skrivcoachning

Vill du ha ett bollplank under tiden du skriver ditt manus? Skicka in ett överenskommet antal sidor åt gången. Du får kommentarer i manuset och kortare skriftlig feedback, alternativ en diskussion per telefon. Den här tjänsten skräddarsys helt efter ditt behov. Vi kommer överens om hur ofta du skickar in textavsnitt och får feedback. Kontakta mig för offert.

Exempel på paketpris:  
Skicka in 20 sidor text (max 8000 ord) åt gången vid fem olika tillfällen under ett år. Efter varje omgång får du respons och tips på hur du kan jobba vidare. Du kan välja mellan att få feedback skriftligt eller muntligt. I det senare fallet kan vi använda telefon, videosamtal via dator eller fysisk träff om du bor i närheten av Varberg. Det finns alltid möjlighet att ställa följdfrågor och be om förtydliganden. Priset är 1900 kr per varje omgång med 20 sidor. Boka genom att fylla i kontaktformuläret nedan eller mejla direkt till hej@annacarinsvana.se

Lektörsläsning light

För dig som vill se om din story håller. Jag tittar bland annat på struktur och spänningskurva, konflikter, personbeskrivningar, gestaltning, logik och berättarröst. Du får ett utlåtande på minst 8 sidor och en konkret handlingsplan. Inga kommentarer i själva manuset.

Pris: 9 000 kr inklusive moms (Gäller manus upp till 100 000 ord.)

Lektörsläsning

Här gör jag en noggrann genomgång av manusets styrkor och utvecklingsmöjligheter. Jag tittar bland annat på struktur och spänningskurva, konflikter, personbeskrivningar, gestaltning, logik, dialoger och berättarröst. Du får ett utlåtande på minst 10 sidor, en konkret handlingsplan, samt löpande kommentarer i manuset. Räkna med att det tar 3 veckor att få utlåtandet även om det kan gå fortare. Vid kö meddelar jag dig en tidsplan.

Pris: 12 000 kr inklusive moms (Gäller manus upp till 100 000 ord.

Barnboksmanus

Vid lektörsläsning av barnboksmanus tittar jag lite extra på hur språk och tonfall passar ihop med målgruppen, och att dramaturgikurvan och berättarperspektivet fungerar för unga läsare.

Pris: 4 000 kr inklusive moms (Gäller manus upp till 20 000 ord. Kontakta mig om det är längre!)

Bilderboksmanus kostar 2500 kr inklusive moms.

Redaktörsläsning

Ska du ge ut din bok själv? När manuset närmar sig utgivning behövs en detaljerad översyn av språk, scener, karaktärer, stil m.m. En lektörsläsning är en övergripande analys, medan redaktörstjänsten tar upp samma aspekter men på en djupare och mer detaljerad nivå. Jag ger ett samlat utlåtande och dessutom ändringsförslag rakt in i manuset med hjälp av ”spåra ändringar”-funktionen i Word så att du lätt kan acceptera eller ignorera förslagen.

Pris: 16 000 kr inkl. moms

Språkgranskning

Språkgranskning kommer före korrektur och kan ingå i redaktörstjänsten. Jag gör en detaljerad genomgång av språket så att stil och innehåll hänger ihop och språket är korrekt och läsvänligt. Om vi inte kommer överens om annat använder vi verktyget ”spåra ändringar” i Word. Du väljer själv om du vill föra in ändringarna eller om du låter mig göra det. 

Kontakta mig för pris.  Du skickar mig provsidor och jag ger sedan en offert när jag har bedömt tidsåtgången.

Korrektur

Innan manuset ska gå till tryck eller skickas till förlag behövs en sista genomgång av skrivfel och andra skavanker i texten. Priset baseras på tidsåtgång eftersom det är väldigt olika hur mycket som behöver korrigeras. Ett ”normal-pris” är 12 öre/ord + moms.

Kontakta mig för pris.  Du skickar mig provsidor och jag ger sedan en offert när jag har bedömt tidsåtgången.

Rabatt ges vid ny analys av samma manus, t.ex. lektörsläsning av en text jag coachat, eller redaktörsläsning av ett redan lektörsläst manus.

 
Bilden nedanför visar några av de böcker som jag varit hjälpt till med som lektör, redaktör eller språkgranskare. Läs gärna intervjun med Torbjörn Skarsgård där han beskriver vägen från refuserad novell till utgiven roman HÄR.
Stäng meny