Min bokmässa

Eftersmaken av mina tre dagar på bokmässan i Göteborg kan sammanfattas i några få ord: glädje, gemenskap, samtal, medmänsklighet.

För första gången har jag deltagit i Bokmässan i Göteborg i egenskap av lektör. Det innebar att jag hade förmånen att få vara i Litterära konsulters monter och prata skrivande med besökarna. Den som ville kunde få ”speedcoachning” av mig eller någon av de andra lektörerna på plats. Några hade skickat in ett kapitel i förväg och fick en mer utförlig feedback, både skriftligt och muntligt. Det blev många intressanta samtal som jag hoppas var lika inspirerande och givande för de olika författarna som det var för mig. Så mycket kreativitet och berättarglädje det finns!

På lördagens morgon var jag ledsen och beklämd när jag satt på tåget in till Göteborg. På min facebook-sida skrev jag så här: ”Jag önskar mig ett antiklimax. Var det inte Astrid Lindgren som sa tänk om det var krig och ingen gick dit. Så ungefär. Tänk om de där nazisterna skulle ångra sig och ta en mysdag med familjen istället. Och alla motdemonstranterna kom på att de kanske kunde plocka lite svamp i skogen en sådan här fin dag. Sen kunde poliserna lägga ifrån sig kravallsköldarna och ta en fika. Så ungefär.”

Väl inne på mässan möttes jag av en fantastisk manifestation på Skriva-scenen. Några körer sjöng Stig Dagermans dikt ”Flykten valde oss”, Navid Modiri läste ur sin bok ”Hej syster” och flera andra höll tal. Känslan av hur stark och skör människan kan vara på en och samma gång överväldigade mig.

 

Senare på dagen, just när jag skulle ta mig tillbaka in på mässan efter att ha ätit lunch i Focus-huset, hörde jag nazisterna skandera. Men de kom inte längre än så. En vän som var med på den stora motdemonstrationen på ett annat ställe i stan beskrev den som ”lugn och mäktig”. Det gör mig glad att det finns så många människor som ställer upp för varandra och vill varandra väl.

Mina egna böcker har vänskap och acceptans som ett viktigt tema. Visst kan mina historier beskrivas som lättviktig underhållning och fantasiäventyr, men i Morris och Dipsås skildras också hur det kan kännas att behöva lämna allt och hitta nya vänner. Familjen Knas går till sjöss handlar bland annat om att våga se bakom fasader och ge någon en andra chans. Det här är bara några små exempel på det hopp jag bär inom mig – Jag hoppas på det goda som jag vet finns i människan. Och att det goda ska få växa sig starkare.

Två höjdpunkter på mässan var boksläppen av novellantologin Gillar och bilderboken De magiska 29 – en bokstavsvärld. Båda är samarbetsprojekt med många olika förattade och illustratörer. Nu fick jag träffa flera av dem IRL för första gången. Jätteroligt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders Nyman packar upp kartongen med rykande färska ex av Gillar. Några av oss författare poserar stolt!

Jenny Edvardsson skrev texten till min bokstaven H-bild

Här är några i alfabetsgänget! Initiativtagare och redaktören Kris Stenmark står tredje från höger.

 

Så är blev alltså min bokmässa, fylld av glädje, värme, goda samtal och kramar!

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Låter väldigt fint! Synd att vi inte hann att prata så mycket men vi ses i Varberg.

  1. Tack Ann-Charlotte! Vi ses säkert på Halländsk bokmässa!

 2. Hej,
  Tack för din speed-coaching. Den gav mig motivation.
  Olle

  1. Hej Olle,
   Vad roligt att höra att du fick nytta av speed-coachningen! Lycka till med ditt fortsatta skrivande!
   Anna-Carin

Kommentera

Stäng meny