SOM EN PERSONLIG TRÄNARE FÖR DITT MANUS

Har du skrivit klart ditt manus och tänker skicka till förlag? Vill du ha hjälp att förbättra texten ännu lite till och ge den en större chans att nå utgivning? Tänker du ge ut själv och behöver professionell redaktörshjälp? Eller har du kanske fastnat i ditt skrivande och behöver vägledning för att komma vidare?

När man har jobbat länge med sitt manus kan man bli blind för både brister och förtjänster i texten. En lektör kan se precis vad din text behöver för att komma till sin rätt. En lektör kan lyfta fram starka sidor och ge tips på förbättringsområden. Som lektör ger jag också hjälp med hur du kan jobba vidare med hjälp av en tydlig handlingsplan.

Jag erbjuder olika sorters skrivhjälp, beroende på var du befinner dig i skrivprocessen. Som lektör fungerar jag som en personlig tränare för din text. Jag kan inte lova att ditt manus kommer att bli antaget av förlag efter en lektörsläsning, men jag kan garantera att du kommer att utvecklas som författare!

Jag åtar mig de flesta genrer, även barn- och ungdomsböcker. Under det senaste året har jag jobbat med feelgood, spänning, historisk roman,  fantasy för barn, sci-fi och facklitteratur. Jag gillar att bli överraskad och få tänka nytt! Manuset kan vara skrivet på svenska eller engelska. Dock gör jag inte språkgranskning på engelska. Jag jobbar även för förlag. 

Jag är diplomerad lektör efter att ha gått Ann Ljungbergs yrkesutbildning och knuten till Litterära konsulter. I botten är jag litteraturvetare och har jobbat i många år som gymnasielärare i engelska och svenska på International Baccalaureate. Därmed har jag lång erfarenhet av att lära ut litteraturanalys och att vägleda unga skribenter med konstruktiv feedback. Nyligen har jag också börjat ha skriv- och teckningskurser på Studieförbundet vuxenskolan. 

För bokning och offert på tjänster, kontakta mig på e-mail: annacarinsvana@gmail.com eller fyll i kontaktformuläret nedan.

 

För dig som har en bokidé

Förstakapitelanalys

Första kapitlet i ett romanmanus är ofta avgörande för att ett förlag – eller vilken läsare som helst – ska vilja läsa vidare. I de första meningarna, första stycket och vidare i hela kapitlet behöver det finnas något som drar läsaren in i historien. I en förstakapitelanalys tittar jag på olika faktorer som tillsammans skapar den där ”kroken” som fångar läsaren. Du får ett utlåtande på ca 2 sidor, samt kommentarer i manuset.

Pris: 1500 kr inkl. moms för max 10 sidor

Manusutveckling

Vill du ha ett bollplank under tiden du skriver ditt manus? Skicka in ett överenskommet antal sidor åt gången. Du får kommentarer i manuset och kortare skriftlig feedback, alternativ en diskussion per telefon. Den här tjänsten skräddarsys helt efter ditt behov. Vi kommer överens om hur ofta du skickar in textavsnitt och får feedback.

Kontakta mig för offert.

Synopsiskoll

Synopsis är som ett skelett kring vilket du bygger din historia. Det är en karta som ger en överblick bland annat över viktiga vändpunkter, nyckelscener, när karaktärerna introduceras/utvecklas och var konflikterna ska finnas. Ett synopsis kan göras översiktligt eller detaljerat – allt efter hur man själv tycker om att arbeta. Jag kan analysera ditt synopsis och fokusera på den dramaturgiska kurvan. Håller delarna ihop? Var finns det luckor? Du får kortare skriftligt feedback och/eller telefonmöte där vi kan diskutera manusets upplägg och nästa steg i processen.

Pris: 1500 kr inkl. moms för max 10 sidor

För dig som har ett råmanus

Lektörsläsning light

För dig som vill se om din story håller. Jag tittar bland annat på struktur och spänningskurva, konflikter, personbeskrivningar, gestaltning, logik och berättarröst. Du får ett utlåtande på 4 – 5 sidor och en konkret handlingsplan. Inga kommentarer i själva manuset.

Pris: 2500 kr i startavgift + 6 öre/ord, inklusive moms.

För dig som nästan är klar

Lektörsläsning

Här gör jag en noggrann genomgång av manusets styrkor och utvecklingsmöjligheter. Jag tittar bland annat på struktur och spänningskurva, konflikter, personbeskrivningar, gestaltning, logik och berättarröst. Du får ett utlåtande på ca 10 sidor, en konkret handlingsplan, samt löpande kommentarer i manuset. Räkna med att det tar 4 veckor att få utlåtandet även om det kan gå fortare. Vid kö meddelar jag dig en tidsplan.

Pris: 2500 kr i startavgift + 10 öre/ord, inkl. moms.

Redaktörsläsning

Ska du ge ut din bok själv? När manuset närmar sig utgivning behövs en detaljerad översyn av språk, scener, karaktärer, stil m.m. En lektörsläsning är en övergripande analys, medan redaktörstjänsten tar upp samma aspekter men på en djupare och mer detaljerad nivå.

Pris: 2500 kr i startavgift + 20 öre/ord, inkl. moms.

Språkgranskning

Språkgranskning kommer före korrektur och kan ingå i redaktörstjänsten. Jag gör en detaljerad genomgång av språket så att stil och innehåll hänger ihop och språket är korrekt och läsvänligt. Om vi inte kommer överens om annat använder vi verktyget ”spåra ändringar” i Word. Du väljer själv om du vill föra in ändringarna eller om du låter mig göra det.

Kontakta mig för offert.  

Korrektur

Innan manuset ska gå till tryck eller skickas till förlag behövs en sista genomgång av skrivfel och andra skavanker i texten.

Startavgift 700 kr + 15 öre/ord (inklusive moms)

Rabatt ges vid ny analys av samma manus, t.ex. lektörsläsning av en text vi manusutvecklat, eller redaktörsläsning av ett redan lektörsläst manus.

Stäng meny