Idag får vi en intervju med författaren Torbjörn Skarsgård. Han har alldeles nyligen kommit ut med sin första bok, den spännande science fiction-romanen Vävaren, som utspelar sig i en framtid där mänskligheten lever i fred på tre olika planeter. Så här beskrivs den på Adlibris:
En ung man drömmer om att bli vävare, en som öppnar genvägar till fjärran hålrymder i vår galax. Den bakomliggande maskhålstekniken verkar dock allt annat än säker. Flera tusen människor har redan försvunnit spårlöst ut i tomma rymden. Ligger kanske människor istället bakom olyckorna? Vad kan i så fall ha drivit dem att gå så långt som till massmord?
Jag har haft den stora förmånen att jobba med Torbjörn som lektör för manuset. Här berättar han om hur processen att skriva och ge ut en bok har gått till.
Torbjörn, du har skapat en fascinerande värld med intressanta karaktärer. Redan när jag läste manuset första gången, innan det var klart, fångades jag av miljöskildringen och spänningsfältet mellan personerna. Hur kom du på den här idén?
svenska SF-romaner också. Plötsligt en dag damp ett erbjudande ned på min jobb-mail. ”Säg upp dig och få lön i 18 månader utan att behöva jobba.” (Inte exakt så men det var kontentan). Taget! Jag hoppade av från Telia och började skriva på denna roman. Den utspelar sig i samma värld som novellen.
– Hela resan var spännande och omväxlande men det absolut härligaste ögonblicket var när jag fick det första provtrycket i min hand. Det blev helt plötsligt ”på riktigt”. Lite som när man för första gången får se sin baby – på en ultraljudsundersökning.
Hur lång tid tog hela skrivprocessen?
– Jag räknade med bara ett år för att skriva den här boken men det tog istället två år.
Vilka lärdomar har du fått?
Jag tyckte själv att det var väldigt roligt och givande att få vara med på ett hörn i processen som lektör. Hur tyckte du det var att få ett lektörsutlåtande?
Vad skulle du ge för tips till någon som drömmer om att skriva en bok?
– Börja skriva! Det behöver absolut inte vara genomtänkt. Det kan vara enstaka ”scener” som pockar på. Det behöver alls inte vara med gåspenna i en skrivarstuga och med levande ljus. Det kan vara på mobilen på dasset eller i tunnelbanan. … och när du är absolut, helt, helt, helt säker på att du är klar med ditt debutmanus … anlita en lektör … och bli förvånad.
Pingback: Information overload och alldeles, alldeles underbart! – AnnaCarinSvanå