7 tips för att lyckas skriva på semestern

Före semestern brukar jag tänka att så fort sommaren kommer ska jag äntligen, äntligen få tid att skriva min odödliga roman i skuggan under syrenen och bara njuta! För visst är det dagjobbet och alla vardagsmåsten som hindrar mig från att författa så där mycket som jag egentligen vill, eller?

Den jobbiga sanningen är att semestern är nästan precis lika fylld av aktiviteter och måsten som resten av året, även om de flesta är roliga och härliga. Skrivande är trots allt ett ensamgöra och för min familj är semester familjetid. Det blir en lätt en kollision mellan olika viljor, dåliga samveten, önskningar och drömmar.

Hur kan jag undvika att hamna i ständigt picknick-packande, sand-i-alla-skrymslen-i-huset-vansinne, skjutsa-barn-till-olika-läger-stress, träffa-alla-släktingar-och-vänner-hets, hinna-njuta-av-solen-ångest, grillfanatism, blöta-handdukar-i-hallen-frustration och absolut ingen egentid?

Här kommer några tips till mig själv och andra i samma situation för att kunna njuta semester med familjen och ändå skapa frirum för egentid och skrivtid:

1.       Förhandla med familjen om en timme om dagen när du inte får bli störd. För mig har det funkat bäst med morgnar, innan resten av gänget riktigt har vaknat till. Det låter kanske lite med en timme, men om man gör det varje dag och man vet att det bara är den tiden man har blir det en massa text, tro mig! Dessutom är familjen nöjd och jag är avslappnad och närvarande resten av dagen.

 2.       På resor med familjen kan det här vara svårare. Ta med en anteckningsbok i väskan där du skriver ner tankar och idéer att jobba med sedan. Mobilen funkar också bra. Samla miljöer! Man vet aldrig vad man kan få användning för. Skriv snabba anteckningar, det kan räcka med stödord, substantiv och adjektiv, för att minnet ska sättas igång senare under en ruggig höstdag när just den där miljön är den som behövs i manuset.

 3.       Åk bort alldeles själv någonstans i några dagar. Detta är en lyx som jag har svårt att unna mig själv eftersom både jag och familjen tycker att just familjen är semesterns prio ett. Å andra sidan får barnen åka på var sitt läger i år, allt efter deras intressen, så varför inte jag också? Det är lättare att vara helt närvarande med familjen om jag vet att jag har speciella dagar vikta åt bara mig och mitt skrivande.

Här kan nu ett annat litet problem dyka upp: skrivkramp. Förrförra sommaren satt jag ensam på ett mysigt pensionat framför datorn och fick inte fram ett ord. Allt jag försökte skriva föll platt och unket till marken. Så typiskt! Familjen hade gått med på att jag åkte bort, där satt jag med min dyrbara egentid och så kunde jag inte skriva. Tungt. Frustrerande.

Förmodligen var orsaken till skrivkrampen att jag ångat på i alldeles för högt tempo på dagjobbet ända tills semestern började och var helt enkelt slutkörd. Jag hade behövt vila upp mig först innan kreativiteten kunde få en chans att flöda fram.

Tips för att komma över sommarskrivkramp:

4.       Vila. Det är du faktiskt värd. Man kan inte prestera hela tiden utan att återhämta sig emellanåt.

 5.       Motionera. För mig funkar jogging eller promenader i fin natur bäst, men vilken pulshöjande aktivitet som helst är effektiv. Det rensar tankarna och hjärnan får en härlig dusch av alla de där kemiska substanserna som jag har glömt bort vad de heter, men som är helt otroligt välgörande. Det har hänt många gånger att jag helt plötsligt under en joggingrunda kommit på lösningen på skrivknutar eller bara fått ny inspiration.

 6.       Passa på att göra research. Besök platser där dina karaktärer befinner sig eller skulle kunna befinna sig. Lukta, smaka, lyssna, känn! Ta foton. Tjuvlyssna på folk runt omkring. Samla idéer! Även det som inte är direkt användbart just nu kan vara en guldgruva senare.

 7.       Skriv något helt annat än det projekt du egentligen håller på med. Pröva med prestigelösa skrivövningar, berätta ett minne eller skriv en novell, gärna i någon annan genre eller i en annan miljö än den du brukar hålla till i. Sidospår kan vara det som gör att du får fart in i kreativiteten igen.

 Ha en härlig skrivsemester!

Kommentera

Stäng meny