Har du tid att skriva?

För många av oss som skriver vid sidan av annat jobb är det här med skrivtid en ständig kamp. Vardagen tycks helt fullproppad med måsten, aktiviteter och saker som ska tas itu med på stört. Hur hittar jag skrivtid?

Ett sätt att göra det lite enklare för sig är att sluta ställa just den frågan. Tänk istället att du ska göra skrivtid. Skapa en tid och plats för dig och ditt skrivande. Skrivtiden kommer mycket sällan genom att den bara dyker upp, knackar dig på axeln och säger att nu är det dags. Däremot kan du bjuda in skrivtiden. Boka in en dejt med dig själv och datorn/skrivblocket. Skriv upp det i kalendern. Gör tiden begränsad. Bestäm dig för att just den där halvtimmen mellan 8.00 och 8.30 ska du inte hänga tvätt. Just dessa 20 minuter, eller 45, har du stängt av internet. Mobilen lägger du i ett annat rum.

Jag har tidigare haft en dag i veckan som min skrivdag. Det var jätteskönt att veta att den fanns där och väntade på mig. Men i realiteten blev det oftast inte mycket skrivet på den där lediga dagen. Först skulle jag ju träna. Träning är viktigt. Sedan var det bäst att få undan lite hushållarbete. Barnen måste ha rena idrottskläder, disken hotade att ta över hela köket och hur golvet såg ut ska vi bara inte tala om. Plötsligt var klockan tolv och just det, jag skulle ju äta också. Sedan var det några mail som skulle besvaras, en jätteintressant diskussion på facebook tog kanske lite längre tid än tänkt och precis när jag hade kommit igång med de första meningarna i skrivprojektet, då slog det i dörren och barnen kom hem från skolan. Lugnet var borta. Känner du igen situationen?

Hellre lite och ofta

Min erfarenhet är att lite och ofta är bättre än att tro att jag kan göra mycket ibland. En av mina mest produktiva skrivperioder var den sommaren när jag hade gjort ett avtal med familjen. Varje morgon mellan 9 och 10 skulle jag få sitta för mig själv i arbetsrummet. Resten av dagen kunde vi hitta på saker tillsammans. Faktiskt respekterade alla denna överenskommelse och jag fick väldigt mycket gjort.

En anledning till att lite och ofta funkar bra är att ställtiden minimeras. Om det bara har gått ett dygn sedan förra skrivpasset avslutades tar det inte många minuter att komma tillbaka till tankespåret och känslan jag befann mig i sist. Om det däremot har gått flera dagar, eller till och med flera veckor, kommer mycket tid att gå åt till att komma in i storyn och karaktärerna igen. Fömodligen behöver jag läsa igenom tidigare texter och kanske har jag tappat den rätta känslan.

Just nu har jag inte någon sådan där överenskommelse med familjen, däremot med mig själv. Jag ska skriva först och göra de där måstena sedan. Och jag ska skriva lite varje dag. För att komma undan känslan av krav har jag inte några målsättningar om si och så många ord eller sidor eller minuter per dag. Det kan vara väldigt konstruktivt med sådana ramar, men i min livssituation just nu är det viktigare för mig att köra lustfyllt och kravlöst.

Hur går det då? Jo, tack rätt hyfsat! Det går framåt. (Just nu har Klara hittat Herbert död i soffan och hon kommer snart att fatta det där urusla beslutet.) Visserligen tog jag tvätten först idag, men jag lämnade disken till efter skrivpasset. (Den väntade på mig, så det var faktiskt inget problem!)

Konkreta tips för att göra skrivtid

  1. Stäm möte med dig själv och ditt skrivprojekt en gång om dagen. Skriv det i kalendern.
  2. Välj en tid där du är pigg och där det inte finns alltför många yttre störningsmoment. Morgnar är bäst för mig. Lunchen, eller när alla har lagt sig på kvällen, kan vara bättre för någon annan.
  3. Var disciplinerad. Stäng dörren och stäng av internet! Kaffet ska redan vara klart. Fixa spellistan på spotify innan skrivtiden börjar.
  4. Ställ en timer så att du inte håller på för länge.
  5. Tänk på att vanor skapas genom envis upprepning.
  6. Om du får skrivkramp och ditt pågående skrivprojekt känns tomt, dött och omöjligt, skriv ändå. Skriv något annat. (Och minns att den där känslan är en del av processen. Den går över.)

Tips på vad du kan skriva när det går trögt: Skriv till exempel 5 – 10 minuter om när en av dina karaktärer gör precis det du själv gjorde igår. Eller ta en känsla (den första du kommer på, t.ex. frustration) och ta ett föremål (t.ex. vattenflaskan som står till vänster om dig på skrivbordet) samt något du ser utanför fönstret jus nu (vissna löv). Flödesskriv i 10 minuter med dessa saker som utgångspunkt. Kanske lossnar skrivkrampen med en gång. Kanske tar det ett tag. Men det du har gjort är att hålla fast vid en vana. Du ger dig själv möjlighet att fortsätta skriva. Du har gett dig själv respekt som en skrivande person.

Skrivklubb på nätet

Ett annat tips är att gå med i en skrivgrupp. Där kan du få stöttning i ditt projekt, inspiration och vägledning. Du får diskutera med likasinnade, ställa frågor och, om du vill, även direkt återkoppling på det du har skrivit av en lektör. Författarateljén är en sådan skrivklubb. Allt sker på nätet så du behöver inte ens lämna din skrivhörna! Det kostar några slantar, men inte mer än ett gymkort, eller vad du nu annars brukar lägga på dina fritidsintressen. Tycker du att du är värd att ta ditt skrivande på allvar? Är du värd att följa din dröm? Jag hoppas så klart att ditt svar är JA och att vi ses i Författarateljén!

 

 

Kommentera

Stäng meny