Tisdagstipset – inspiration och råd om struktur

Tisdagstipset – inspiration och råd om struktur

Förra veckan var det premiär för min nya serie livesändningar på facebook som jag kallar Tisdagstipset. Varje tisdag kl 12.00 nu under våren kommer jag att dela med mig av korta tips och tankar om olika delar i skrivprocessen. Temat just nu är struktur (som jag skrev en hel del om i mitt förra blogginlägg).

Första ”avsnittet” handlade om hur jag själv använder ett strukturschema eller checklista, både före och efter att jag skriver råmanuset. Du kan se inspelningen här nedanför. Vill du också ha en sådan checklista? Du hittar länk i slutet av förra blogginlägget.

Den här veckan ville jag svara på frågan om vad en vändpunkt egentligen är genom att visa exempel från Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta. Du ser resultatet här nedanför!

Det här med livesändningar är ganska nytt för mig. Jag är inte helt bekväm med att visa mig live framför kameran, men samtidigt är det så roligt att få direkt respons från de som tittar, både under sändningen och efteråt. (Det är så klart många fler som tittar på inspelningen i efterhand.) Första tisdagen hade jag planerat tidpunkten så att jag skulle vara ensam hemma och fixa detta i lugn och ro. Men vad hände? Jo,  jag hade två sjuka barn hemma och den tredje klev in genom dörren och tappade nyckelknippan på golvet mitt under sändningen. Igår var i alla fall ingen sjuk, men telefonen ringde så klart mitt i allt ihop. Så kan det gå! Nu blir det nya tag nästa vecka – mitt i påsklovet. Det blir spännande 😉 

 Hoppas att vi ses nästa tisdag den 16 april. Då tänker jag ta upp några viktiga saker som bör finnas i början av en berättelser för att fånga läsaren och skapa en språngbräda för hur den dramaturgiska kurvan kommer fungera i historien. Dessutom kommer påskharen med ett fint erbjudande till den som hänger kvar hela sändningen. Missa inte detta!

Har du något exempel på en riktigt bra inledning till en bok? Ge gärna tips i kommentarerna!

Kommentera

Stäng meny