Det underbara jobbet som lektör

Jag älskar berättelser. Jag tycker om att svepas bort av en historia och flyga genom tid och rum. Jag gillar att uppleva nya saker, träffa andra sorters människor än dem jag vanligen stöter på och få upptäcka nya världar. Det är också skönt att veta att jag inte är ensam om mina tankar och erfarenheter utan delar så mycket med andra, även om jag aldrig kommer träffa dem på riktigt.

Dessutom är jag analytisk av mig.

I mitt jobb som lärare i litteraturvetenskap analyserar vi redan utgiven skönlitteratur. Vi tittar på författarens olika knep som får oss läsare att reagera på olika sätt. Varför blev jag så förtjust i just den där romanfiguren, medan jag absolut inte litar på den där andra? Varför är den här boken så spännande att jag inte kan sluta läsa fastän klockan är över midnatt? Varför gråter jag på sidan 87 och vill förändra världen på sidan 219? Ja, det kan bero på berättarperspektivet, kontrasterna i ordval, symboliken eller kanske rent av styckeindelningen.

Som lektör jobbar jag tvärtom. Där läser jag en text som inte är färdig ännu. En berättelse som inte nått sin fulla potential, men där det finns något som glittrar och vill komma fram. Det kan vara en deckare som inte är spännande förrän i kapitel 14, eller en kärleksroman där man inte förstår varför huvudpersonerna dras till varandra. Eller kanske en släktkrönika, som visserligen är underhållande, men där alla personer låter förvillande lika.

Här kan jag visa författaren vad som saknas, vad som kan förädlas och hur den där diamanten kan putsas fram. Kanske är det berättarperspektivet som behöver komma närmare läsaren, eller vändpunkter som behöver spetsas till. Det kan vara upprepningar och darlings som behöver rensas bort, eller detaljer och planteringar som behöver läggas till.

Eftersom jag även gillar att skriva egna berättelser vet jag hur blind man kan bli för sin egen text när man hållit på länge med den. Jag hittar till exempel inte de logiska luckorna eftersom allt är solklart i mitt eget huvud. Då är det så otroligt bra med ett par andra ögon som kan läsa och som ser det jag inte ser.

Att ha testläsare är så värdefullt. De kan tala om när något är otydligt, när spänningen dalar eller när wow-känslan uppstår. En professionell lektör kan dessutom förklara hur texten kan göras tydligare och hur man kan göra för att spänningen ska stegras eller karaktärerna ska kännas mer trovärdiga.

Alldeles nyligen fick jag fyra olika förstakapitel i min mailbox. Det är olika författare som har tagit chansen att få en gratis analys på bokmässan. Det kändes som julafton när jag öppnade dokumenten. Så spännande att få gå på upptäcktsfärd i en helt ny textvärld!

Ja, jag inser att jag är en riktig nörd, men det är jag stolt över!

Hoppas att vi ses på bokmässan. Jag kommer att vara i Litterära Konsulters monter på plan 2, nära Skriva-scenen.

 

Kommentera

Stäng meny