Vårkänslor och skrivretreat

Äntligen! Jag gissar att det är fler än jag som har njutit av solen den här helgen. Nu har utemöblerna torkats av och små färgklickar har dykt upp lite här och där i rabatterna. Det känns som om själva själen har tinat upp efter den här långa och kalla vintern. På grund av sjukdom har jag gått på lågvarv ett bra tag nu. Jag försöker lära mig att ha ett sundare tempo och inte tro att jag måste hinna allt på en gång. Det är svårt men jag tror att det går!

Fika på altanen med goda kakor och snygg mugg från Skrivarpodden! 

En ljuspunkt i tillvaron, förutom vårsolen, är de manus jag har förmånen att lektörsläsa. Det är verkligen fantastiskt att få jobba med berättelser och se hur de kan få liv och styrka. Mitt eget skrivande har gått på sparlåga, men det är på väg att växa till sig, det också. En plan för den närmaste framtiden är att redigera några noveller och ge ut dem som e-singlar. Jag har ju mest gett ut barnböcker hittills, men det här är berättelser för vuxna. De är ganska olika, men några gemensamma nämnare är vardagsnära relationer och en underton av humor mitt i svärtan. Ett tema som går igen i flera av dem är att våga bortse från andras förväntningar, släppa sina egna fördomar och lita på sina drömmar.

Skrivretreat

En av mina egna drömmar är naturligtvis att vara en skrivande människa. För att ge mig själv en knuff i rätt riktning arrangerar jag en skrivretreat på biblioteket i Varberg, på söndag eftermiddag 22/4. Alla som vill komma ifrån och skriva en stund är välkomna (man behöver anmäla sig till biblioteket i förväg, antalet platser är begränsat). Det kommer att finnas kreativa skrivövningar för den som vill och även möjlighet till snabbcoachning av texter. Annars är det bara att skriva så mycket man vill och kan, helt kravlöst! Läs mer här.

Skrivövning på vårkanten

När våren kommer är det inte ovanligt att man ser folk sitta på en bänk någonstans och bara blunda med ansiktet vänt mot solen. Det här kan en skrivande människa utnyttja. Ingen kommer tycka att du är konstig om du sitter och blundar någonstans! Det som händer när man tar bort ett sinnesintryck är att man kan uppmärksamma de andra tydligare. Så här kommer ett litet skrivtips:

Sätt dig utomhus någonstans. (Eller luta dig mot en vägg eller vad du vill. Jag prövade att göra detta medan jag promenerade igår och det funkade faktiskt det också.)

Blunda. Låt allting omkring dig uppfylla dina sinnen.

Vad hör du när du blundar? På långt och på nära håll? Kan du urskilja olika dofter? Hur känns vinden mot huden? Hur känns underlaget mot kroppen? Vad kommer du att tänka på?

Nu är det dags att öppna ögonen och ta fram den där skrivboken du alltid bär i innefickan. Eller mobilen. Anteckna det du hört, luktat, känt och tänkt. Skriv en liten scen där dessa sinnesintryck utgör stommen! Scenen kan sedan användas i valfritt pågående skrivprojekt.

 

Glad vår önskar jag er alla och skriv så det knakar!

Kommentera

Stäng meny